23-09-07

het juiste tempo

Mijn oorspronkelijke planning voorzag vorig weekend een test: een halve marathon, waarvan de eerste helft aan marathontempo (4:37 per km) en de de tweede helft aan 4:20 per km. Ook al ben ik op zich al blij dat ik deze week de draad terug heb kunnen oppikken en een mooi kilometeraantal heb kunnen doen ... het knaagde toch een beetje, dat ik die training vorig weekend heb moeten schrappen. Ik weet dat het niet verstandig is om trainingen persé te willen inhalen, maar ik had toch nog wel eens behoefte aan een iets snellere, zwaardere training dan alsmaar die trainingen met wel heel wat kilometers, maar steeds aan het trage duurlooptempo van 5:20 per km. Daarom - en omdat het gevoel in m'n linkeronderbeen echt wel ok was - besloot ik om i.p.v. m'n geplande rustige 20er op zaterdag een iets minder zware variant van die halve marathon-test te doen.
En yes ... het ging goed, het ging heel goed. In totaal 27 km gelopen. Eerst 10 km aan 5:17, de volgende 10 km aan 4:31, dan nog 5 km aan 4:17 en uiteindelijk nog 2 km uitgelopen aan 5:20. Een heel leuke training met een heel goed gevoel achteraf. Zowel fysisch als mentaal. En daar had ik echt nog eens behoefte aan.
Wat me ook nog is bijgebleven van die training, is hoe moeilijk het is om van tempo te veranderen tijdens een lange duurloop. De eerste honderden meters, de eerste kilometers van die 10 km aan 4:31. Wat was me dat? Gewoon de overgang naar die snelheid, komende van 5:17 per km. Daar had ik het bijzonder moeilijk mee. Eens in het ritme ging het dan weer zoals het moet. Hetzelfde met de overgang naar 4:17. Eens in het ritme ging het beter dan bijvoorbeeld de eerste kilometers aan 4:31. Raar toch? Voor mij nog maar eens het bewijs dat het versnellen in een marathon tijdens de laatste kilometers (voor mij althans) heel moeilijk ligt. En het er dus op aan komt om van in het begin mijn juiste tempo te kiezen en dat proberen vast te houden. En dan zijn we er natuurlijk: het juiste tempo op 14 oktober? Wat is het juiste tempo? Niet te traag, niet te snel. Daar zou ik nog uren over kunnen doorgaan. Maar eigenlijk ook niet, want het ligt al vast natuurlijk: 3u15 of 4:37 per km.

21:43 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

tempowisselingen zijn inderdaad héél moeilijk , in het begin had ik het moeilijk om maar aan 14km/h te lopen en naar het einde toe , toen ik een helling opmoest was het héél moeilijk om weer op te trekken , man , man man je kan je het niet voorstellen .
Maar je zit nog goed die 3h15 zal lukken of misschien nog wel eronder !!!!

Gepost door: roadrunnerke | 24-09-07

De commentaren zijn gesloten.