01-10-07

seconden

haileHaile - altijd blijven lachen - Gebreselassie heeft er een serieuze lap opgegeven afgelopen zondag in Berlijn. "Eindelijk", zou je bijna gaan zeggen. Want het was toch niet de eerste keer dat hij het probeerde en hij is ondertussen toch ook al 34 jaar. Nog maar eens een bewijs dat lopen, en in het bijzonder lange afstandslopen - echt iets voor "oude van dagen" aan het worden is ;-)
Niet te doen eigenlijk wat hij gepresteerd heeft. Omgerekend naar snelheid per km: 2:57 of meer dan 20 km/h. Dat kan ik ook ... één kilometer volhouden ... als ik een goeie dag heb ;-) Man, man, man.
En vergeleken met de tijd van Tergat in Berlijn vier jaar geleden 29 seconden sneller. Da's nog geen eens één seconde per km sneller. Wat seconden toch niet kunnen doen hé.
Als ik zo zelf begin te rekenen welke snelheid nodig is voor een bepaalde eindtijd, dan stel ik eigenlijk net het tegenovergestelde vast. Aan 4:37 lopen levert 3u14'48" op. Stel dat er na 30 km een half mirakel gebeurt en je kunt versnellen naar pakweg 4:27 per km - wat toch niet niets is - dan kom je amper twee minuten sneller binnen. Weinig motiverend om daarvoor de laatste 12 km door de muur te moeten gaan. Ik vind weinig spectaculairs aan 3u13 ipv 3u15 als eindtijd op een marathon. Of wat seconden dus eigenlijk ook niet kunnen doen op een marathon. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Verzwakken na 30 km kost je misschien ook maar enkele minuten. Eén ding is duidelijk. De enige manier om iets spectaculairs aan de eindtijd te doen is om vanaf de eerste kilometer een paar seconden sneller te lopen. Een paar seconden. Wat zijn nu een paar seconden? Vraag het maar aan Haile ;-)

21:15 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

"Dat kan ik ook... één kilometer volhouden...als ik een goeie dag heb", oeioei, neem ik daar een vleugje jaloezie waar?!? ;-)

Gepost door: Niko | 02-10-07

@Niko een vleugje? een hele zwerm ;-)))

Gepost door: Hank | 02-10-07

De commentaren zijn gesloten.