28-03-08

viaduct

Die oxygène van maandag heb ik, zoals verwacht, voor de training van vandaag goed kunnen gebruiken ;-) Dat het een zware week ging worden, wist ik. Alhoewel het (nog maar) de derde training deze week is, komt het kilometeraantal nu al net boven de 50km piepen, met nog één looptraining op zondag te gaan.
Maandag was al een stevige weerstandtraining. En de training van vandaag moest daar zeker niet voor onderdoen. 12 keer om precies te zijn heb ik "geviaduct", ofte dezelfde viaduct (voor de bekenden ... die aan Motel Beveren) op en afgelopen: 12 keer op, 12 keer af. Op zich niet zo spectaculair. Maar 't ging wel richting 15 km/h, met niet bijzonder veel recuperatie ertussen. En dat maakte het wel redelijk pittig.
Het gevoel tijdens de training was best ok. Ook het gevoel achteraf. Alhoewel ik moet toegeven dat ik wel voel dat m'n beentjes 't één en 't ander gepresteerd hebben vandaag. Vorig jaar heb ik als voorbereiding op de Antwerp 10 miles ook (twee keer zelfs) een viaducttraining gedaan. Dat was toen vooral om de bergop in de Konijnepijp wat gewoon te worden. Heeft dat dan uiteindelijk geholpen? Ik zou het niet weten. Maar ik vind het wel nuttig om zo'n training te doen en vind het nu dan natuurlijk goed dat Rudi zo'n training in m'n weekschema had gestoken.
Het was vooral ook een leuke training, die ik gewoon graag doen en waarvan ik het gevoel heb dat ze me wel ligt. Niet echt explosief, maar wel wat afzien en telkens nog wat extra afzien op de moment dat je denkt dat je het gehad hebt ;-) Het is net zoals bij het fietsen: veel liever bergop dan bergaf. Alhoewel het bij het lopen om een andere reden is. Het enige wat ik probeer bij het bergaf lopen, is mij wat "laten vallen". Maar zelfs dan loopt het nooit even soepel dan gewoon op het vlakke of bergop. Waarom ik dan zo graag bergop loop? Don't know. Tijdens een wedstrijd is het natuurlijk altijd leuk om vooral dan heel veel deelnemers voorbij te steken. Maar ook tijdens training vind ik het eigenlijk gewoon leuk. En bij gebrek aan mooie gebergtes in dit vlakke Vlaanderen, stel ik mezelf dan al tevreden met een banale viaduct ;-)

20:19 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-08

oxygène

jmjDeze week wordt, zeker qua kilometeraantal, de zwaarste week in m'n voorbereiding naar de Antwerp 10 miles. En dat bleek al onmiddellijk uit de training van gisteren. Versnellingen van 600m, 800m en 1.000m steeds aan 4:00 per km. De laatste versnelling was er één van 1.000m en ze kwam bovendien maar nadat ik er al meer dan 18km had opzitten. Spijtig genoeg is dat (nog steeds) niet de afstand waarop ik normaal gezien nog zo'n snelheden loop. Om maar te zeggen dat het een pittige training was.
's avonds was het tijd for something completely differerent. Alhoewel ... oxygène ;-) Puur genieten was het in het Koninklijk Circus gisterenavond. Al moet ik zeggen dat het voor de gemiddelde muziekliefhebber waarschijnlijk een brug te ver was. Maar voor de echte synthesizer/electro freak was het gewoonweg fantastisch. Anderhalf uur Jean-Michel Jarre. Anderhalf uur muziek van maar liefst dertig jaar geleden, gespeeld op de originele analoge synths. Alles was subliem: het podium, de klank, de sfeer, het gezelschap ;-) Een hele avond oxygène ... die zal ik voor de komende trainingen nog goed kunnen gebruiken ;-)

20:51 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-03-08

laat maar komen

Een rustige week moest het worden en dat is het ook geworden. Niet zozeer qua kilometers, maar wel qua intensiteit. Er stonden enkel extensieve trainingen op het programma. Ik ben dinsdag, woensdag en vrijdag gaan lopen. Vandaag ga ik nog een (heel) klein toertje lopen. Daarmee zal m'n weektotaal op zo'n 45 km uitkomen.
En daarmee zal ik dan ook uitgerust genoeg moeten zijn voor de week die komt. Een zware week met meer dan 60km en waarschijnlijk een paar weerstandtrainingen. Laat maar komen coach.

11:32 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-08

bevestiging

Vertrekken aan je voordeur en na amper zeven kilometer volledig de weg kwijt zijn. Je moet het maar doen ;-) Voor de verandering was ik eens niet op m'n vertrouwde trainingsparcours gaan lopen. Een straatje ingeslagen, kronkel, kronkel, en nog een straatje en nog een straatje. Tot ik het niet meer wist. Voor de eerste keer heb ik dan, uit pure noodzaak, de navigatie op m'n Garmin gebruikt. Ferm gemakkelijk, dat wel. Ik kon opvragen hoe m'n parcours de voorbije 7 km er uit zag en daaruit kon ik dan gelukkig afleiden welke richting ik uit moest, of zeker niet uit moest. Uiteindelijk kwam ik dan gelukkig terug op een herkenbaar punt. Het maakte alleen dat ik wel op meer kilometers uitkwam dan gepland. Uiteindelijk 15 km aan 5:20 per km en gemiddelde hartslag 118. En vooral dat laatste deed nog eens deugd. Ik had de indruk dat de laatste tijd mijn hartslag tijdens m'n extensieve trainingen toch wel hoger lag dan wat ik gewoon was. Maar dat is bij deze dan meteen rechtgezet. Op zich niet zo belangrijk misschien. Maar langs de andere kant heb ik af en toe wel wat bevestiging nodig om te weten dat ik toch wel goed bezig ben. De aard van 't beestje.

21:45 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-03-08

lachen

haileEen beetje tegen de verwachting in, heb ik in het voorbije weekend heel wat kilometers bijeen gelopen en gefietst.
Vriijdag tikte het aantal kilometers in m'n weerstandstraining aan tot 20. Het gevoel was super. Niet dat het zo'n zware training was, maar soms heb je van die dagen, dat alles precies van zelf gaat. Dat je spijt hebt dat je geen wedstrijd aan het lopen bent ;-) In de 20 kilometers zaten heel waten lange stukken tegen 4:17 per km.
Zaterdag had ik normaal niet kunnen gaan fietsen. Maar dat bleek dan onverwacht toch te kunnen. En omdat m'n fiets had meegenomen in de auto en niet van thuis vertrokken ben, had ik al beduidend meer kilometers dan gewoonlijk vooraleer ik bij de groep aansloot. Uiteidelijk stonden er dan ook 95 km op de teller als ik thuis kwam.
Vandaag tussen de buiten door sloot ik het weekend sportief gezien af met 14 extensieve kilometers.
De week die nu komt is een rustweek. Dat zal, gezien het gesukkel met m'n rechter onderbeen en de voorbije week/weekend nog geen eens een slecht idee zijn.
By the way. Haile Gebrselassie zijn weekend verliep iets minder goed dan dat van mij ;-) Het is hem niet gelukt om het wereldrecord op de halve marathon te verbeteren. Maar guess what? Hij kon er nog altijd om lachen ;-)

20:50 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-08

tevreden

Als ik een test doe, dan heb ik op voorhand bepaalde verwachtingen wat mijn resultaten gaan zijn. Dat was ook niet anders bij de lactaattesten van enkele weken geleden. Gisterenavond ben ik bij Rudi en Mieke langs geweest om die resultaten te bespreken.
Op voorhand was ik eigenlijk vrij zeker van wat die lactaattesten zouden aantonen. Een beetje minder uithouding. Gewoon omdat ik de laatste maanden nu eenmaal beduidend minder uren (extensief) sport, vooral wat het fietsen betreft dan. En sinds een paar weken doe ik wat het lopen betreft frequenter (pittige) snelheidstrainingen. Dus de snelheid zal ook beter zijn.
Om een lang verhaal kort te maken ... ik zat er serieus naast. De basis is beter dan tijdens de test vorig jaar. Aan de lage lactaatwaarden loop ik nu sneller. Maar aan de hoge lactaatwaarden loop ik beduidend minder snel dan begin vorig jaar. Mijn 10km tempo bijvoorbeeld is absoluut niet meer wat het vorig jaar was.
Strange, maar de testen zijn wat ze zijn. En ik trek er toch een beetje mijn conclusies uit voor het doel dat ik me stel voor mijn eerstvolgende wedstrijd: de Antwerp 10 miles. Toen ik me een tijdje geleden inschreef was dat doel redelijk ambitieus: richting 15km/h lopen om zo uit te komen op een tijd in de buurt van 1u06, 1u07. Het zijn echter niet alleen de resultaten van de lactaattest die me m'n doel doen bijstellen. Ook het moeten terugschroeven van m'n trainingen in de voorbije (en komende) weken is niet echt ideaal. En dan heb ik het nog niet over het parcours: niet alleen de konijnepijp deze keer, maar ook de Kennedytunnel (en dan vooral de op- en afrit) en de tunnel onder het gerechtsgebouw. Ze maken het parcours wel heel speciaal en dus wel dikke fun om te doen. Maar ze zijn niet bepaalde bevorderlijk voor een snelle tijd. Dus het nieuwe doel wordt heel gemakkelijk om te bepalen, maar rekening houdend met al die factoren, meer dan ambitieus: sneller dan vorig jaar. Nu ja, sneller. Daarmee bedoel ik eigenlijk even snel en op het einde er nog even een lap opgeven. Als dat zou lukken binnen vijf weken, dan zal ik al meer dan tevreden zijn.

20:58 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-03-08

relativeren

Een mens durft zicht al eens druk maken over één of andere kwetsuur: erg of niet erg? Over een training die niet verliep zoals het moest: lastig of te lastig? Over het niet kunnen deelnemen aan een wedstrijd waar je al een hele tijd naar hebt uitgekeken: teleurgesteld of gefrustreerd? Over een slechte eindtijd, na nochtans heel wat goede trainingsweken achter de rug te hebben: pech of gewoon niet beter kunnen?
En dat terwijl er terzelfdertijd heel wat leuker nieuws te rapen valt: heel wat belangrijker nieuws dat je - gelukkig maar - al die onbelangrijke dingen af en toe doet relativeren. Proficiat Rudi & Mieke!

21:15 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-03-08

weerstandstraining

Vrijdag werd zondag. Zondag werd vrijdag. En daarmee heb ik dan vorige week toch de trainingen kunnen doen, die voorzien waren. Dat betekende dus gisteren een weerstandtraining. Dikke fun. 18km met allerhande, lange versnellingen allemaal aan ongeveer 4:17 per km. De regen en de wind maakten het nog wat extra pittig. Vooral omdat het heel de tijd zijwind en tegenwind was. Dat komt ervan als je niet gewoon rondjes gaat lopen op je vertrouwde trainingsparcours, maar van Beveren naar Bornem loopt. Gelukkig regende het de ganse tijd ;-)

20:45 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-08

een man naar m'n hart

Hij wilt op 2 november van dit jaar in New York de marathon voltooien binnen 2u30. Een andere uitdaging die hij zich voor dit jaar nog stelt, is een ultraloop (van 100km) uitdoen. Sinds hij gestopt is, is de Tour de France al lang niet meer wat ze geweest is. Gestopt, maar hij heeft toch niet lang kunnen stilzitten. De roep van de sport was te luid. En wat een doelen dat hij zich stelt als "gepensioneerde" sporter. Lance, een man naar m'n hart ;-)

21:22 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

extensief

Weinig te melden over de voorbije week. Een uurtje gespind (losgefietst). Twee keer 15km gelopen. En twee rustdagen. De looptrainingen waren gewone extensieve trainingen aan m'n gewone duurtempo van 5:20 per km. Het rechteronderbeen laat nog af en toe van zich horen, zonder het echt hinderlijk te kunnen noemen.
Als het weer wat mee wilt, ga ik morgen wat kilometertjes fietsen. En zondag m'n derde looptraining van de week. Nu pas zie ik dat ik vandaag per ongeluk de training van zondag heb gedaan. Even checken met Rudi en hopelijk krijg ik groen licht om zondag de weerstandstraining, die voor vandaag voorzien was, te doen. Ik mag niet te hard van stapel lopen, ik weet het. Maar ik heb echt wel zin in iets anders, dan weer een extensieve duurloop. Zo gaat dat nu eenmaal. Eerst ben je blij dat je terug aan 't lopen bent. En al gauw ben je dat weet vergeten dat je daar al blij mee was en moet het weer wat harder. Harder, zwaarder, moeilijker, ... Ik zal het nooit leren zeker? Of toch gewoon maar extensief.

21:19 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-08

no pain, no gain

Het gaat de goede richting uit. Het vorige weekend kon ik - weliswaar met nog wel wat last in m'n rechteronderbeen - toch kon meedoen aan de lactaattesten. En wat de voorbije week betreft, maak ik ook niet klagen: drie keer gaan lopen, goed voor een kleine 40 km. Drie extensieve duurlopen, enkel vandaag 6 (geleidelijke) vesnellingen van 50m. En het been pruttelt minder en minder tegen.
Maar wees gerust, 'k heb ander kopzorgen ondertussen ;-) Vrijdagavond ben ik voor de tweede keer naar m'n huidarts geweest voor de behandeling van hardnekkige wratjes op m'n rechtse, grote teen. De klassieke bevriezingsmethode heb ik al een paar keer geprobeerd, zonder succes. Daarom vroeg ik naar een andere, meer effectieve methode. Daarom krijg ik nu een aantal keren een paar inspuitingen met één of andere chemische rommel die komaf met die vervelende wratjes moet maken. Zo'n inspuitingen in je teen, dat doet natuutlijk geen deugd. Maar zo erg is dat nu ook weer niet. Dat is trouwens minder pijnlijk dan het bevriezen van vroeger. Maar een paar dagen later - nu dus - kan het zo zeer doen. Tijdens het lopen vandaag was het dan ook afzien en pijn verbijten geblazen. Man, man, man. Het is omdat ik door de miserie met m'n rechteronderbeen de laatste weken wat minder gelopen heb en daardoor de zin (lees: onweerstaanbare drang) om te lopen nu zo groot is, dat ik er vandaag niet de brui aan gegeven heb. Met momenten haast niet te doen. Om er minder aan te moeten denken ben ik vanmorgen speciaal een stukje in de polder gaan lopen met de neus in de wind. Het ging van geen meter vooruit. Ik werd volledig weg geblazen. En dat was nu net de bedoeling. Want dat deed me heel af en toe even vergeten dat die verdomde teen zo'n pijn deed. Na tegenwind, komt meewind natuurlijk en dan bleek die teen toch weer heel zeer te doen. Hoe zeggen ze dat ook alweer? No pain, no gain.

20:40 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |