28-06-08

haantjesgedrag

kukelekuOp een dik anderhalf uur en het was gebakken: 21,1 km of dus een halve marathon. Geen gerij, geen inschrijving, geen wedstrijd dus. Maar gewoon een training op m'n dooie eentje. En het was genieten. Hoe langer het duurde, hoe meer. IK had potverdorie spijt dat het gedaan was. Het enige nadeel was dat ik zelf m'n drinken (en m'n eten) heb moeten meesleuren, maar het heeft me uiteindelijk minder gehinderd dan ik op voorhand dacht.
De eerste kilometer diende om op te warmen en dan was het de bedoeling om 20 km tegen marathontempo, dus 4:30 per km, te lopen. Ik ga nu niet zeggen dat ik geen moeite moest doen om dat tempo te lopen, dat zou ook overdreven zijn. Maar nog meer moeite kostte het me om het juiste tempo van 4:30 per km te lopen. Dan ging het weer te traag, dan weer te rap. Dat had ik wel liever anders gehad: gewoon m'n tempo kunnen lopen, zonder te veel op m'n Garmin te moeten zien en constant te moeten corrigeren.
Soit, uiteindelijk liep ik dan toch gemiddeld 4:27 dus da's toch redelijk dicht erbij. Alleen de laatste kilometer ... Waarom? Zomaar, omdat ik er zin in had. Omdat ik nog eens wou testen of er nog iets in de benen zat. De laatste kilometer ging tegen 3:49. Zalig. Dat stond natuurlijk niet zo in m'n schema. En ik weet ook niet of het wel zo verstandig was. Dat zal ik nog wel van Rudi horen. Tja, haantjesgedrag, zeker ... wat doe je eraan? ;-)

20:54 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-06-08

hartslag

De week van het marathontempo. Het is mij niet volledig duidelijk of Rudi dit soort trainingen nu inplant omdat ze gewoon goed zijn om nu te doen, of puur uit mentale overwegingen. Het is toch niet zo abnormaal dat ik niet echt een goed gevoel overhoud aan de kortere wedstrijden van de voorbije weken. Maar waarom ik de trainingen nu moet doen is eigenlijk niet belangrijk. Ik heb vertrouwen in mijn coach en haspel ik de trainingen dan ook één voor één heel voorbeeldig af.
Ik heb er al twee achter de rug. Er volgen er nog twee. Uit pure nieuwsgierigheid houd ik deze week heel nauwgezet m'n hartslag bij waartegen ik op dit moment aan marathontempo kan lopen. En of ik er iets mee ben? I don't know. Ik vrees van niet. Die hartslag van mij, dat is wat. Heel veel belovend zou je denken als ik deze week al twee keer na 10 km aan 4:30 per km nog steeds een relatief lage hartslag heb. Maar spijtig genoeg, weet ik wel beter. Dat betekent bij mij niet dat 3u10 in oktober met de vingers in de neus gelopen zal worden. Mocht het zo zijn, dan zou ik m'n doel wel wat scherper stellen.
Zaterdag loop ik de vierde training deze week aan marathontempo en dat is toch nog iets anders dan 10 km. Ik ben dan ook reuzebenieuwd hoe me dat gaat afgaan. Of m'n hartslag misschien toch al iets compleet anders gaat tonen dan na 10 km. Het zal sowieso wel een paar keer bijten worden om het tempo meer dan anderhalf uur vol te houden. Ik kijk er al naar uit.

21:40 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-06-08

Haasdonk

Waar was ik nu weer gebleven? Twee weken geleden was het de bedoeling om een zware trainingsweek af te sluiten met een 8 km wedstrijd in Belsele. Om een lang verhaal kort te maken. Met alle respect voor de organisatoren, maar het is een bende amateurs en mij zien ze daar niet meer terug. Geen wedstrijd dus en geen verslag.
De voorbije week was op loopgebied een rustweek. Op werkgebied en al de rest het tegenovergestelde. De tweede helft van de week hebben Christel en ik drie dagen van London kunnen genieten. Niet zomaar, wat natuurlijk ook altijd zou kunnen. Maar om op woensdag- en donderdagavond naar Yazoo te gaan kijken. Veel woorden heb ik niet nodig om die twee concerten samen te vatten: a-m-a-z-i-n-g. Niet te doen. We hebben al veel concerten meegemaakt, maar dit sloeg alles. Gewoonweg perfect. Vanaf de eerste seconde in een roes geraakt en pas een tijdje nadat het gedaan was terug op aarde geland. En dat zonder wit poeder hé Tommeke ... ;-)
Voor de rest was de trip naar London ook volledig geslaagd en daar zat het goede weer natuurlijk ook voor heel wat tussen. Veel te veel geshopt en verschrikkelijk veel kilometers en hoogtemeters (lees: trappen) gedaan. Maar zo gaat dat nu eenmaal in London.
Enfin een ideale voorbereiding voor de 5km wedstrijd gisteren in Haasdonk. Ook daar kan ik kort over zijn. Gestart in 9de positie en uiteindelijk 4de geworden. Amai, dan zal nogal eens een scherpe tijd zijn? Niet echt. Om eerlijk te zijn zelfs een zwak tempo voor ... 6 km. Ja dat kreeg ik na 4 à 5 km in 't snotje, dat de grapjassen er een km hadden bijgelapt. Niet echt ideaal als ge een eindspurt wilt inzetten ;-) Enfin, ik moet er nu ook niet echt over zeuren dat het niet goed ging. Dat wist ik eigenlijk op voorhand.
De trainingen zullen nu stilletjes aan meer marathon gericht beginnen worden, denk ik. Laat maar komen die kilometers Rudi. Als ik niet snel kan lopen, dan probeer ik gewoon lang te lopen ... ;-)

20:04 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-06-08

kilometers

Change of plans. Ik was oorspronkelijk van plan om na de 5 km in Sinaai en de 10 km in Bazel volgende zondag aan de 10 mijl wedstrijd in Belsele mee te doen. Maar, na kort overleg met Rudi - en eigenlijk op mijn vraag - ruil ik de 10 mijl in voor de 8 km wedstrijd. Als ik aan de 10 mijl meedoen dan is het om mijn tijd van 1u05 op zijn minst te evenaren. En vermits ik nu niet het gevoel heb dat dat er nu in zit, doe ik liever niet mee. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Niet dat ik dan van de 8 km wedstrijd veel verwacht. Want het zal eerder een goede training worden dan een echt snelle wedstrijd. Ook al is een wedstrijd als training lopen niet echt mijn ding, toch heb ik er wel zin in. In tegenstelling tot de voorbije wedstrijden voorziet m'n trainingsschema van deze week ook geen echte ideale aanloop naar zondag. Want zowel donderdag, vrijdag als zaterdag ga ik lopen en het weektotaal zal op 60 km uitkomen. Maar wie weet gaat het dan net goed. Misschien heb ik die extra kilometers als voorbereiding op een wedstrijd wel nodig? Misschien is al dat rusten nergens goed voor ;-) Ik zal het zondag weten ... misschien schuilt er wel een ultraloper in mij ... ;-) Kilometers doen, kilometers, kilometers, ...

21:26 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-06-08

genoten

Vanmiddag aan de start van de Bultencross in Bazel, merkte ik plots dat ik naast Koen Maris stond. Uit respect heb ik dan maar twee stappen achteruit gezet en ben ik erachter gaan staan. Voor de bloglezers die van Mars komen ;-) ... Koen Maris is een wereldtopper in duathlonland en won in 2007 het WK duathlon long distance in het Zwitserse Zofingen. Het zal waarschijnlijk in zijn trainingsprogramma gepast hebben om eens een wedstrijdje in zijn achtertuin mee te doen. Leuk voor de organisatoren en ook gemakkelijk. Dan kennen ze de winnaar al nog voor de start wordt gegeven ;-)
Vorige week 5 km in Sinaai, vanmiddag 10 km in Bazel. Het zou dus wel iets trager gaan, liefst niet te veel trager. Die illusie was ik rap kwijt, toen ik een paar kilometers ging opwarmen op het parcours. Eerste km in het veld, plassen, slijk en bij momenten echt slecht beloopbaar. Na de eerste km uit het veld, gelukkig. Of toch niet? Niet echt ... kasseien ;-( Dag snelle tijd! Ik ga gewoon onder de 40 minuten, of dus boven de 15 km/h gemiddeld proberen lopen en we zien wel. Het knapste was dan nog dat ik toen niet wist dat het leukste eigenlijk nog moest komen. Na de kasseien weliswaar een stukje betonbaan, maar daarna een brugje over en het bos in, bergop en bergaf. Man, man, man. En alles twee keer omdat het twee toeren van 5 km waren. Het was wel een ongeloofelijk mooi parcours en heel gevarieerd, dat wel. Alleen niet geschikt voor een snelle tijd.
Ik ben vertrokken rond de 16de positie. Net voor het moelijke stuk in het bos een groepje van 4 lopers voorbije gestoken. En in het moeilijke stuk geraakte ik ze volledig kwijt. Ze hadden het blijkbaar nog moeilijker dan mij om hun snelheid niet onder de 15 km/h te laten zakken. De tweede toer in hetzelfde moeilijke stuk, met een aantal keer bergop, was het opnieuw bingo. Al een paar kilometer had ik een loper in het vizier en ik geraakt wel dichter maar niet tot bij hem. Een paar stukken bergop en het was gebakken. Erop en erover en naar de 11de positie. Totaal onbelangrijk, I know. Maar als ik dan toch geen (voor mezelf) snelle tijd kan lopen, kan ik daar wel van genieten van een beetje vooraan in een wedstrijd te lopen.
De eerste toer lukte het me nog om de eerste van de twee zwaarste kilometers net onder de 4:00 te blijven. Maar in de tweede toer gingen beide kilometers aan 4:02 en 4:07. Om dat allemaal goed te maken in die andere zes kilometers, was iets teveel van het goede. Ik was dan ook al tevreden dat ik uiteindelijk op zo'n parcours nog 3:58 per km kon lopen. Je weet natuurlijk nooit was je dat echt aan snelheid gekost heeft, maar met momenten kun je gewoon niet zo snel lopen dan dat je wilt en op dat moment denkt te kunnen. Kasseien, putten, plassen, slijk, ... De laatste 100-200 m was helemaal de max en moest ik nog uitkijken dat ik m'n voeten niet omsloeg of onderuit ging. Het was eens iets anders. Een snelle tijd of niet. Ze zien mij hier volgend jaar waarschijnlijk wel terug, want ik heb er van genoten. Meer van genoten dan die 5 km van vorige week aan 3:47.

21:52 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-06-08

dure seconden

Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens een echte snelheidstraining had. Na de 5km wedstrijd van zondag en 15 extensieve kilometers maandag, was het gisterenavond van dat. En of ik het geweten heb. Ook al was ik niet echt tevreden van mijn snelheden (nooit sneller dan 3:15 per km), het gevoel in mijn benen achteraf zei genoeg. Zelfs de gewone, extensieve laatste kilometers in de training van gisteren voelden aan alsof ik in de tweede helft van mijn marathon zat. En 's avonds de trap af, was ook al niet om over naar huis te schrijven. Het moet zijn dat ik toch mijn best gedaan heb en de training toch zijn nut heeft gehad. En nadat ook Rudi dat bevestigde, vergeet ik maar eventjes dat gevoel dat het niet snel genoeg ging. Het is was het is.
Vandaag was het dan natuurlijk rustdag. Morgen nog wat extensieve kilometers. En dan zaterdagmiddag de 10 km wedstrijd in Bazel. De 5 km van vorige zondag in Sinaai was ok. Of het zaterdag weer bingo gaat zijn, betwijfel ik. Bingo zou betekenen sneller dan 3:51 per km. Maar als ik op een 5 km wedstrijd niet echt spectaculair veel sneller loop dan 3:51 per km, dan moet ik mezelf ook niet teveel wijs maken. Sinds ik onder de 4:00 per km (of boven de 15 km/h) grens gedoken ben, krijg ik er niet zo gemakkelijk meer een paar seconden af per km. Het zijn dure seconden geworden, heel dure seconden.

21:31 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-06-08

KWB jogging Sinaai

Na een week met rustige trainingen en zonder fietskilometers, was het vandaag tijd voor mijn eerste 5 km wedstrijd. En het zal niet mijn laatste zijn-) Voilà!
Een jogging noemen ze dat ... Naar ik hoorde, kwam de winnaar dik binnen de 17 minuten over de streep en hij liep hij dus rond de 18 km/h. Ik heb altijd gedacht dat joggen iets anders was ;-) Maar dat terzijde, want, afgezien van de te late start, was er niets op de organisatie aan te merken. De afstand klopte zelfs perfect en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ze hadden de start en de finish perfect gelegd. Thanks!
De wedstrijd zelf dan. Omdat ik bij het opwarmen had gemerkt dat we na een paar 100 meters al een veldwegje indoken waar je verplicht achter elkaar moest lopen, kon ik niet anders dan met de eerste mee te gaan in de start. Dat viel uiteindelijk nog al mee qua snelheid, want ik had erger verwacht. Als zesde dook ik dan ook het veldwegje in. Een klein groepje liep vrij snel weg en met een kleine inspanning kon ik me nestelen in een tweede groepje. Alhoewel groepje? Gedurende een paar seconden en het was al prijs en er was geen groepje meer. Tedjuu toch, ik moest het weer alleen doen. De eerste twee kilometers gingen rond de 3:45. Het ging dus best wel goed. Ik haalde twee lopers één na één in. Maar ik hoorde al de ganse tijd dat er ook lopers heel dicht achter me liepen. En toen ze me uiteindelijk inhaalden, kon ik eventjes aanklampen maar moest ik ze al snel meter voor meter laten gaan. De derde kilometer ging dan ook maar aan 3:49, dus een beetje trager. Maar daar zou ik wel iets aan doen in de laatste twee kilometers. Dat was de bedoeling en dat ging wel lukken. Althans dat dacht ik. Ik kon natuurlijk niet weten dat we toen het bos indoken en de rest van het parcours over onverharde ondergrond ging. Damned! Ik was uiteindelijk al blij dat ik de vierde kilometer nog aan 3:50 kon lopen. Gelukkig waren de laatste honderden meters toch nog op verharde weg. Maar een echt spurtje kreeg ik er aan de finish niet meer uit. Na 18'56" of dus aan 3:47 per km was het afgelopen. En ik had eerlijk gezegd toch iets meer tijd nodig dan anders om terug op adem komen en om London simpelweg te kunnen antwoorden "dat papa gewoon heel moe was" ;-) En ik had eigenlijk moeten zeggen "heel moe, maar wel tevreden", maar daar had ik net iets te weinig adem voor ...

20:21 Gepost door Hank in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |